Boon Siew Honda Menyumbang kepada Tabung Covid-19 Pulau Pinang

28th September, 2021

Encik Yoshitaka Nakamura (tiga dari kiri) menyampaikan cek palsu RM100,000 kepada Y.A.B Chow Kon Yeow (tiga dari kanan) dan Y.B Phee Boon Poh (dua dari kanan) pada majlis tersebut.

Maklumat Akhbar

Pulau Pinang, 28 September 2021 – Boon Siew Honda menyumbang RM100,000 kepada Tabung Covid-19 Pulau Pinang untuk membantu melengkapkan Jabatan Kesihatan negeri dalam memerangi wabak itu.

Sumbangan itu adalah menyahut rayuan kerajaan negeri baru-baru ini untuk derma bagi menubuhkan pusat rawatan dan kuarantin tambahan Covid-19, memandangkan sistem penjagaan kesihatan negeri kini berada di bawah tekanan yang besar dengan peningkatan bilangan pesakit Kategori 4 dan 5.

Ketua Menteri negeri Pulau Pinang Y.A.B Chow Kon Yeow hadir menerima sumbangan yang disampaikan oleh Encik Yoshitaka Nakamura, Pengarah Urusan & Ketua Pegawai Eksekutif Boon Siew Honda semasa majlis penyerahan cek yang diadakan di Komtar pada 28 September. Turut hadir pada majlis tersebut ialah Y.B Phee Boon Poh, Pengerusi Jawatankuasa Kebajikan dan Alam Sekitar Negeri, Y.B Dr Norlela Ariffin, Pengerusi Jawatankuasa Agroteknologi dan Keselamatan Makanan, Pembangunan Luar Bandar dan Kesihatan Negeri, Y.B Joseph Ng, Adun Air Itam, Dato’ Sri Datuk Wira Tan Hui Jing, Pengerusi Boon Siew Honda.

“Kami berterima kasih kepada semua petugas barisan hadapan yang telah bertungkus lumus memerangi wabak ini. Sebagai warga korporat yang bertanggungjawab, Boon Siew Honda memainkan peranannya dalam memberi kembali kepada masyarakat dan menyertai perjuangan ini. Kami berharap sumbangan ini dapat disalurkan ke arah menyokong pengembangan dan peningkatan sistem penjagaan kesihatan negeri”, kata Encik Nakamura.

Boon Siew Honda mengiktiraf strategi 3T (pengujian, pengesanan, dan rawatan) kerajaan negeri untuk membendung penularan Covid-19.

“Kami faham bahawa T terakhir: “Merawat”, adalah bahagian yang paling mencabar kerana keberkesanannya ditentukan berdasarkan kapasiti sistem penjagaan kesihatan. Memandangkan hospital dan pusat kuarantin kita berada pada kapasiti yang hampir penuh, kita mesti bertindak cepat untuk membantu negeri ini menghadapi peningkatan kes,” kata Dato’ Sri Datuk Wira Tan Hui Jing.

“Terutama pada masa seperti ini di mana kita perlu berdiri bersama dan bekerja untuk komuniti yang lebih baik. Boon Siew Honda berdedikasi untuk menghulurkan bantuan dalam apa jua cara kecil yang kita boleh untuk masyarakat yang mampan,” diakhiri oleh Encik Nakamura pada majlis itu.

Kongsi: