Boon Siew Honda Melancarkan Honda Vario 160 Baharu

22nd November, 2022

Maklumat Akhbar

 

Pulau Pinang, 22 November 2022 – Boon Siew Honda melancarkan skuter premium sporty serba baharu Honda Vario 160 yang membawa aspek inovatif terkini pada enjin, bingkai, reka bentuk dan ciri yang semakin canggih.

 

Ketibaan The Vario 160 di Malaysia adalah jawapan kepada penunggang yang gemar menunggang motosikal dengan persembahan pergerakan bandar kelas atas yang pastinya memberikan keseronokan kepada gaya hidup mereka kerana mereka akan menikmati sensasi dan kemudahan menunggang bersama dengan ciri-ciri canggih.

 

Ciri-ciri utama Honda Vario 160 serba baharu ialah:

  • 4-injap baharu, kapasiti 157cc dengan enjin Smart Power Plus (eSP+) yang dipertingkatkan terkini yang memastikan prestasi yang kukuh dengan kecekapan bahan api yang tinggi semasa menunggang atau melayari.
  • Rangka teknologi Smart Architecture Frame  (eSAF) yang dipertingkatkan baharu yang lebih tangkas dan mudah dikendalikan.
  • ABS Saluran Tunggal Hadapan dan Brek Cakera Belakang yang memberikan keyakinan penunggangan dan Sistem Kunci Pintar Honda sebagai sorotan utama motosikal.
  • Reka bentuk sporty yang terdapat dalam Sistem Pencahayaan LED penuh pada semua titik pencahayaan dan meter kelajuan digital sepenuhnya untuk kesan premium dengan pengecas USB terbina dalam.
  • Rekaan Roda Cast Baharu dengan tayar yang lebih lebar yang memberikan keyakinan tambahan di jalan raya.

 

Honda Vario 160 membawa enjin generasi terbaru berkapasiti 157cc 4-injap yang mampu menghasilkan kuasa maksimum sehingga 11.3 kW @ 8,500 rpm dengan tork puncak 13.8 Nm @ 7,000 rpm. Enjin ini disepadukan dengan teknologi Smart Power Plus (eSP+) yang dipertingkatkan untuk meningkatkan kecekapan bahan api dan boleh mengurangkan geseran tanpa menjejaskan output enjin. Penunggang akan menikmati persembahan dinamik yang akan membawa kegembiraan mereka ke tahap baharu apabila melalui lalu lintas yang sesak di bandar.

 

Dari segi keselesaan dan menyokong prestasi tingginya, Honda Vario 160 serba baharu dibina dengan Bingkai Seni Bina Pintar (eSAF) yang dipertingkatkan yang lebih ringan dan tahan lama. Motosikal itu kini lebih tangkas dan mudah dikendalikan, sekali gus meningkatkan pengalaman menunggang harian.

 

Ciri-ciri model Honda Vario 160 didatangkan dengan Sistem Kunci Pintar Honda yang dilengkapi sistem penggera dan jawapan balas yang memberikan menawarkan ketenangan fikiran kepada penunggang ketika meletak kenderaan. Basikal itu dilengkapi dengan Sistem Brek Antikunci (ABS) dan brek kedudukan belakang untuk meningkatkan kestabilan semasa brek mengejut.

 

Honda Vario 160 disokong oleh saiz tayar tanpa tiub yang lebih lebar, hadapan 100/80-14 dan belakang 120/70-14 yang akan memberikan penunggang lebih keyakinan dan keselesaan dengan saiz tayar yang lebih besar dan reka bentuk roda tuang baharu yang akan memberikan kemudahan dalam menunggang serta penampilan yang semakin elegan.

 

Honda Vario 160 menawarkan ciri-ciri segar dari segi penampilan. Sistem pencahayaan didatangkan dalam LED penuh pada semua titik pencahayaan secara eksklusif pada lampu depan, lampu belakang dan kelip-kelip memberikan basikal sentuhan moden dan sporty. Vario 160 dilengkapi dengan meter panel digital penuh dengan maklumat lengkap yang diperlukan termasuk penunjuk Smart Key, jam digital, penggunaan bahan api dan penunjuk ABS.

 

Honda Vario 160 didatangkan dengan pengecas USB jenis A, di mana soket tersedia untuk mengecas tanpa perlu menggunakan penyesuai tambahan. Penunggang juga boleh membawa kebanyakan barangan mereka kerana Vario 160 dilengkapi dengan storan utiliti 18 liter yang luas.

 

Honda Vario 160 boleh didapati dalam empat pilihan warna iaitu Vivacity Red, Pear Nightfall Blue dan Sword Silver Metallic. Manakala Edisi Hitam akan tersedia mulai Februari 2023.

Share: