Boon Siew Honda Melancarkan Wave Alpha Baharu untuk 2023

3rd January, 2023

Maklumat Akhbar

 

Pulau Pinang, 3 Januari 2023 – Boon Siew Honda telah melancarkan Honda Wave Alpha Baharu dengan enjin suntikan bahan api yang mematuhi EURO4 berserta dengan penampilan yang segar. Sejak diperkenalkan pada 2015, Honda Wave Alpha telah menjadi pendamping terbaik kepada ramai penunggang Malaysia kerana gabungan gaya, kualiti dan nilai yang sangat berpatutan.

 

Sorotan Honda Wave Alpha baharu termasuk:

 

  • Enjin 110cc yang mematuhi EURO4 baharu, kini dengan Teknologi Suntikan Bahan Api
  • Reka bentuk badan baharu Sports Accent untuk penampilan yang lebih langsing dan dinamik
  • Reka bentuk meter kelajuan dan lampu belakang baharu untuk pandangan moden yang segar
  • Kapasiti tangki bahan api yang lebih besar untuk perbatuan tambahan dengan satu isian
  • Storan bawah tempat duduk yang besar untuk kemudahan tambahan

Honda Wave Alpha sentiasa memikat hati rakyat Malaysia dengan penampilan sporty, ketahanan dan tawaran yang jimat kos. Model 2023 dikuasakan oleh enjin 110cc yang licin dan halus yang mematuhi EURO4 dan kini didatangkan dengan Teknologi Suntikan Bahan Api.

 

Bagi model 2023, enjin itu menghasilkan kuasa 6.49kW pada 7,500 rpm dan tork 8.67Nm pada 5,500 rpm. Kecekapan dalam penggunaan bahan api adalah nilai tambah utama peningkatan enjin kerana Wave Alpha boleh mencapai 70.9km/l dari mod ukuran penggunaan bahan api (WMTC), menjadikannya prestasi terbaik dari segi penggunaan bahan api dalam kelasnya. Kecekapan bahan api menyaksikan peningkatan sebanyak 12.3km/l daripada model sebelumnya pada 2019, yang kini merupakan salah satu enjin pembakaran paling cekap dalam kategorinya.

 

Konsep penggayaan yang diperbaharui diterajui oleh reka bentuk sporty yang memberikan penampilan yang lebih ramping dan dinamik yang akan mengujakan penunggang dewasa muda yang mencari pilihan komuter harian yang mampu dimiliki yang juga bergaya di jalan raya.

 

Reka bentuk lampu belakang baharu motosikal itu memberikan motosikal ini kehadiran sporty apabila dilihat dari belakang, menarik perhatian kenderaan di belakang apabila mengendalikan brek belakang. Meter laju baharu Honda Wave Alpha memaparkan maklumat yang diperlukan dan kini disertakan dengan penunjuk FI.

 

Kapasiti tangki bahan api 4.1L Wave Alpha yang dinaik taraf menjadikannya lebih mudah bagi penunggang untuk melakukan perjalanan ulang-alik harian mereka dengan lebih banyak bahan api rizab tambahan di kedai. Storan bawah tempat duduk kini adalah 7.3L yang dua kali lebih besar daripada model sebelumnya, menyediakan storan tambahan untuk penunggang mengemas barang-barang penting mereka bersama-sama.

 

Honda Wave Alpha boleh didapati dalam warna iaitu Vivacity Red, Pearl Nightfall Blue, dan Clipper Yellow.

Share: