Boon Siew Honda Melancarkan Skuter Pengembaraan Serbaguna – Honda ADV160

10th January, 2023

Maklumat Akhbar

 

Pulau Pinang, 10 Januari 2023 – Boon Siew Honda melancarkan Honda ADV160 serba baharu. Sejak ADV150 mula diperkenalkan pada tahun 2021, ia telah menjadi kegemaran peminat dalam kalangan penjelajah serba boleh yang bukan sahaja mudah dikendalikan tetapi juga menawarkan penunggang penampilan yang sangat sejuk apabila berulang-alik di jalan raya atau pun jalan yang tidak rata.

 

Ketibaan Honda ADV160 adalah evolusi daripada ADV150 dan mengekalkan identitinya sebagai skuter pelayaran jalan terbaik yang kelihatan lebih lasak secara visual bersama dengan ciri-ciri canggih. Ia akan menjadi jawapan untuk penunggang harian aktif yang menikmati pengembaraan merentasi pelbagai keadaan jalan raya.

 

Ciri utama Honda ADV160 serba baharu ialah:

 

  • Enjin 157cc 4-Injap eSP+ baharu yang mempunyai lebih kuasa, tork dan juga jimat bahan api.
  • Teknologi Kawalan Tork Boleh Dipilih Honda (HSTC) baharu dibenamkan untuk mengoptimumkan kuasa enjin dan kawalan cengkaman.
  • Ketinggian Tempat Duduk yang baru direka bentuk dan cermin depan boleh laras yang lebih tinggi untuk keselesaan pelayaran yang dipertingkatkan.
  • Tinjauan Tegar Baharu dengan Meter Panel Digital
  • Penuh yang menyediakan maklumat lengkap.
  • Pengecas USB Baharu dalam Kotak Konsol dengan storan Bawah Tempat Duduk 30 liter untuk kemudahan perjalanan tambahan.

Honda ADV160 serba baharu lebih berkuasa dengan peningkatan kapasiti enjin 157cc 4-injap eSP+ (Dipertingkatkan Kuasa Pintar) yang memberikan prestasi responsif cekap bahan api yang lebih baik di jalan raya. Unit kuasa itu menghasilkan 14.7 Nm tork pada 6,500 rpm dan 11.3kW pada 8,500 rpm akan memberi keyakinan penunggang dalam perjalanan harian mereka. Selain itu, motosikal itu dilengkapi dengan Sistem Hentian Melahu (ISS) termaju yang telah dibangunkan untuk menambah kecekapan bahan api ketika berada di bandar.

 

ADV160 bukan sahaja hadir dengan enjin baharu, malah ia juga berjaya membuka segmen baharu dalam kategori skuter premium dan lebih berkelas berkat ciri berteknologi tinggi HSTC (Honda Selectable Torque Control). Ciri HSTC yang biasanya terdapat pada motosikal melebihi 250cc, boleh mengesan kehilangan cengkaman yang akan berlaku pada roda belakang dan mengurangkan tork untuk membolehkan tayar cengkaman, memberikan keseimbangan optimum untuk penunggang di jalan raya.

 

Ketinggian tempat duduk yang direndahkan ADV160 yang baru direka bentuk adalah satu lagi faktor utama untuk menambah keselesaan pengalaman menunggang yang memberikan penunggang mudah dicapai. Ketinggian tempat duduknya 780mm dan kedudukan cermin depan boleh laras yang lebih tinggi menjadikan ADV160 lebih santai dan lebih mudah dikendalikan untuk kedua-dua perjalanan jarak dekat dan jauh. Cermin depan boleh laras dua langkah menjadikan aerodinamik lebih baik apabila udara diarahkan semasa pelayaran.

 

Reka bentuk Honda ADV160 Baharu memberikan pandangan yang lebih berotot dan lebih kukuh, mengekalkan DNA Honda ADV. Pada bahagian hadapan, reka bentuk lampu depan digambarkan dengan LED penuh moden dan lampu nyalaan siang (DRL). Meter panel digital penuh baharu menyediakan semua maklumat penting pada satu skrin yang merangkumi lampu amaran memberikan penunggang pandangan semua-dalam-satu yang lengkap. Reka bentuk keseluruhan ADV160 mempunyai rasa yang unggul dan akan menarik penunggang untuk kelihatan keren di atas jalan dengan beberapa pati basikal besar yang disemai.

 

ADV160 serba baharu mengekalkan ciri ABS (Sistem Brek Anti-kunci) di hadapan dan brek cakera beralun di belakang untuk penambahbaikan dalam sistem brek dalam sebarang kejadian kecemasan untuk keyakinan yang lebih tinggi dalam pelbagai keadaan tunggangan.

 

Untuk ciri keselamatan, Honda ADV160 didatangkan dengan Honda Smart Key dan sistem penggera. Untuk kemudahan tambahan, motosikal ini dilengkapi dengan pengecas USB 5V 2.1A di dalam kotak konsol, membolehkan kelajuan pengecasan lebih pantas. Honda ADV160 didatangkan dengan ruang utiliti 30 liter di bawah tempat duduk, yang memberikan kemudahan kepada penunggang untuk menyimpan barang-barang penting mereka semasa melakukan pengembaraan.

 

Honda ADV160 boleh didapati dalam 2 pilihan warna iaitu Vivacity Red dan Mat Charcoal Grey Metallic. Model ini boleh didapati di semua pengedar Sah Honda Impian X dan SELECT Honda.

Share: