Boon Siew Honda Membariskan 2 Pasukan dalam Kejohanan Lumba Jalan Raya Asia 2022

11th March, 2022

Maklumat Akhbar

Kuala Lumpur, 4 Mac 2022 – Boon Siew Honda akan menurunkan 2 pasukan dalam Kejuaraan FIM Asia Road Racing 2022, menyertai kelas SuperSports 600cc, dan Asia Production AP250cc sebagai tumpuan program pembangunan bakat pasukan selepas berehat selama 2 tahun akibat pandemik Covid-19.

Boon Siew Honda Racing Team akan terus mencabar mahkota SS600 dengan Azroy Hakeem Anuar, Helmi Azman, dan kembalinya Khairul Idham Pawi yang juga dikenali sebagai SuperKIP ke grid permulaan. SuperKIP terkenal di Malaysia apabila menjadi pelumba Malaysia pertama yang memenangi perlumbaan MotoGP dua kali dalam kategori Moto3 pada 2016. Dengan barisan semasa, pasukan itu akan berusaha untuk mendapatkan gelaran kelas SS600cc sekali lagi menggunakan jentera perlumbaan CBR600RR terbaharu yang membuat penampilan sulung penuh tahun ini dalam ARRC. Prestasi jentera perlumbaan terbaru ini juga telah membuktikan dirinya dengan kemenangan kejuaraan selama 2 tahun berturut-turut di Jepun.

Sementara itu, Idemitsu Boon Siew Honda Racing Team akan membariskan bintang baharu yang sedang meningkat naik, Idlan Haqimi bersama seorang lagi penunggang yang akan diumumkan tidak lama lagi untuk kelas AP250. Dengan 2 pelumba dalam kelas ini, pasukan itu juga menyasarkan untuk mencabar kejuaraan AP250.

Pasukan Pelumba Boon Siew Honda (SS600)

Joel Tan | Pengurus pasukan

“Jentera Honda CBR600RR akan membuat penampilan sulung musim penuh dengan Khairul Idham Pawi sebagai pelumba ke-3 kami bersama Azroy Hakeem Anuar dan Helmi Azman. Amat mengujakan untuk melihat Khairul Idham Pawi menyertai pasukan dan kami akan menggunakan pengalamannya untuk perlumbaan akan datang tahun ini. Dengan barisan semasa, kami menyasarkan untuk Kejuaraan Keseluruhan sekali lagi.”

Azroy Hakeem Anuar – #20 | Pelumba Pasukan

“Melangkah ke musim penuh ketiga saya dalam SS600 dan dengan jentera CBR600RR baharu, saya bersedia menghadapi sebarang cabaran dan menyasarkan lebih tinggi untuk kejuaraan keseluruhan. Penghargaan saya kepada pasukan Boon Siew Honda atas kepercayaan dan sokongan berterusan mereka kepada saya dalam ARRC 2022.”

Helmi Azman – #32 | Pelumba Pasukan

“Saya kagum dengan motosikal yang disediakan semasa latihan persendirian baru-baru ini dan saya menantikan satu lagi musim hebat bersama rakan sepasukan Boon Siew Honda Racing saya di ARRC. Dengan motosikal baharu dan Khairul Idham Pawi menyertai kami, saya menantikan prestasi yang lebih kukuh tahun ini sebagai satu pasukan dan saya akan menyasarkan untuk mendapat podium pada setiap perlumbaan”

Pasukan Pelumba Idemitsu Boon Siew Honda (AP250)

Zulhelmi Ahmad | Pengurus pasukan

“Walaupun kami baru menggunakan AP250, saya mempunyai keyakinan yang kuat terhadap penunggang kami dan motosikal Honda CBR250RR kami. Terima kasih kepada pengurusan Boon Siew Honda, penaja dan pasukan teknikal atas sokongan besar mereka terhadap pasukan. Kami optimis tentang keupayaan kami dalam bersaing dalam kalangan elit dan akan meneruskan komitmen kami dalam meningkatkan bakat tempatan.”

Idlan Haqimi – #19 | Pelumba Pasukan

“Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada Boon Siew Honda kerana memberi saya peluang untuk berlumba sepanjang musim dalam AP250. Tahun lepas saya mempunyai pengalaman hebat dengan mesin itu. Ini adalah musim pertama saya dalam kelas kompetitif, matlamat saya adalah untuk menamatkan perlawanan dengan kuat di setiap litar dalam mengejar impian saya menjadi pelumba MotoGP bersama Honda.”

FIM Asia Road Racing Championship (ARRC)

PasukanMesinPelumbaUmurKewarganegaraanKepujian Kerjaya
Boon Siew Honda Racing TeamHonda CBR600RAzroy Hakeem Anuar23MalaysiaJUARA
– CP150 Overall Champion (Cub Prix ‘20)
– MSBK600 Champion (MSBK ’19)
Helmi Azman23MalaysiaJUARA
– CP150 Overall Champion (Cub Prix ‘19)
– CP150 Overall Champion (ARRC ‘18)
– Malaysian Super Series MGP3 (2014)
Khairul Idham Pawi24MalaysiaJUARA
– Moto3 Race Winner
(Argentina & Germany 2016)
– Asia Dream Cup Winner (2014)

AP250

PasukanMesinPelumbaUmurKewarganegaraanKepujian Kerjaya
Idemitsu Boon Siew Honda Racing TeamHonda CBR250RRIdlan Haqimi Raduan18MalaysiaJuara
– AP250 Race 1 Winner (ARRC 2020)
– Honda One Make Race Challenge Champion (2018)
TBCTBCTBC

Share: