Honda meneruskan kejayaan untuk musim ARRC di Jepun untuk pusingan ke-3

1st September, 2022

Pembukaan

 

 

Honda menguasai podium di tempat sendiri Sepang untuk Pusingan 2 kali terakhir. Honda Asia-Dream Racing bersama Zaqhwan Zaidi dari SHOWA tidak sabar lagi untuk menamatkan saingan di podium dalam kedua-dua perlumbaan untuk Pusingan 3 ARRC akan datang di Sugo International Racing Course, Jepun bagi kategori ASB1000 apabila dia berjaya menduduki tempat ke-4 dan ke-2 untuk Pusingan 1 dan Pusingan 2 masing-masing di Sepang.

Helmi Azman dari Boon Siew Honda Racing Team mengalami kepulangan yang tidak dapat dilupakan kali terakhir, dia mendapat tempat ke-4 dalam Perlumbaan 1 dan kemudian memenangi Perlumbaan 2. Helmi kini mendahului dengan 83 mata dari segi mata keseluruhan untuk kategori SS600 dan akan melihat ke hadapan untuk memperluaskan lagi jurang di puncak dari segi mata keseluruhan dan meneruskan prestasi cemerlangnya.

Rakan senegara dan rakan sepasukan Boon Siew Honda Racing Team, Azroy Hakeem dan Khairul Idham Pawi, akan tidak sabar untuk mengikuti jejak itu dan menamatkan saingan dengan kuat sekali lagi untuk Pusingan 3 di Sugo International Racing Course. Azroy Hakeem berjaya meraih tempat podium di tempat ke-3 untuk Perlumbaan 1 dan menduduki tempat ke-8 untuk Perlumbaan 2 di Sepang. Sementara itu, Khairul Idham Pawi mencatatkan larian mengagumkan di tempat sendiri untuk kembali ke ARRC apabila dia berjaya memperoleh podium untuk kedua-dua Perlumbaan masing-masing menduduki tempat ke-2 dan ke-3 untuk Perlumbaan 1 dan Perlumbaan 2.

Turut bertanding dalam kategori AP250 ialah Mohd Idlan Haqimi dari Idemitsu Boon Siew Honda Racing Team.

Kelayakan

 

Sugo memberi persekitaran yang mencabar untuk semua pelumba ARRC. Cuaca yang cerah tetapi tidak kering kerana hujan renyai-renyai di litar menyebabkan penunggang perlu melakukan lebih banyak analisis dari segi tetapan tayar. Bagaimanapun, Zaqhwan berjaya memperoleh grid ke-3 dengan masa pusingan terbaik 1:28.600s yang dilakukannya pada pusingan ke-12. Dia tidak jauh dari grid ke-2 untuk kategori ASB1000. Namun begitu, ia adalah satu pencapaian yang hebat untuk pelumba hebat Honda Asia-Dream Racing dengan SHOWA itu di atas trek dan keadaan cuaca yang mencabar di Sugo.

Azroy Hakeem dan Helmi Azman dari Boon Siew HONDA Racing Team berjaya memperoleh tempat ke-5 dan ke-6 dalam grid dalam kategori SS600. Kedua-duanya mencatat masa terbaik mereka pada pusingan ke-13 dengan masing-masing memperoleh 1:31.659s dan 1:31.720s. Pembentukan yang serasi ditunjukkan di trek sangat baik. Rakan sepasukan Khairul Idham memperoleh grid ke-13

Rakan sepasukan Khairul Idham memperoleh 13 grid. Helmi mempunyai rentak yang baik secara solo dengan tayar hadapan dan belakang yang lama. Rakan sepasukan Khairul Idham dan Azroy berjaya mencatat masa yang mengagumkan masing-masing 2:09.438s dan 2:09.602s, yang meletakkan mereka masing-masing di grid ke-2 dan ke-3 selepas menukar kepada tayar kelayakan baharu pada pertengahan sesi.

Sementara itu, Idlan Haqimi dan Firdaus Hamdan dari Idemitsu Boon Siew Honda Racing Team yang mencabar kategori AP250 masing-masing berjaya menamatkan grid ke-13 dan ke-18.

Perlumbaan 1

 

Hari yang sangat suram semasa bermulanya Perlumbaan 1 di Sugo International Racing Course, keadaan trek basah akibat hujan renyai-renyai yang berlaku. Para penunggang menghadapi tugas yang sukar di mana mereka perlu kekal berpecah dan fokus pada segi fizikal dan mental. Nombor pusingan dikurangkan daripada 18 pusingan pada mulanya kepada 10 pusingan kerana bendera merah.

Padahal, bagi Zaqhwan, dia berjaya mencipta suasana hangat dan mempamerkan persembahan yang bagus. Dia memperoleh podium dengan mendapat tempat ke-2. Dia mengekori pelumba terkemuka itu sejak pusingan 1 tetapi akhirnya tidak dapat bersaing dan berjaya mengekalkan kedudukannya apabila naik dari tempat ke-4 kepada tempat kedua untuk Honda Asia-Dream Racing bersama pelumba SHOWA.

Dalam Perlumbaan 1 kategori SS600, Azroy Hakeem berjaya mengekalkan tempat ke-5 dalam pertarungan yang mencabar dan ketat. Helmi Azman dan Khairul Idham masing-masing menamatkan perlumbaan di kedudukan ke-11 dan ke-12. Cuaca suram dan hujan renyai-renyai cukup mencabar bagi penunggang yang menunggang jentera CBR600RR apabila mereka cuba menyesuaikan diri dengan tetapan tayar mereka bersama-sama keadaan cuaca.

Sumber Gambar: TWMR

Perlumbaan 2

Perlumbaan 2 adalah sama dari segi cuaca berbanding Perlumbaan 1. Keadaan basah tetapi kali ini kebanyakan pelumba mula membiasakan diri dengan cabaran dan keadaan Padang Lumba Antarabangsa Subo. Zaqhwan berjaya memperoleh tempat ke-4 dalam kategori ASB1000 kali ini. Dia hampir mendapat penamat podium untuk larian kedua tetapi tidak bernasib baik semasa perlumbaan pusingan ke-18 apabila dia cuba memintas pek utama di hadapan.

Pasukan Boon Siew HONDA Racing mempunyai hari untuk diingati untuk kategori SS600 di Jepun. Azroy Hakeeem dan Helmi Azman kedua-duanya memperoleh podium dengan tempat ke-2 dan ke-3 masing-masing. Azroy Hakeem dan Helmi Azman masing-masing berada di tempat ke-3 dan tempat ke-4, mengambil kesempatan pada pusingan terakhir apabila seorang pelumba yang berada di tempat kedua ketika itu tergelincir keluar dari trek dan pasangan itu berjaya memintas podium. Boleh dikatakan pasangan itu membuat kebangkitan hebat daripada keputusan Perlumbaan 1 sehari sebelumnya. Rakan senegara Khairul Idham Pawi memperoleh tempat ke-9 yang berbakti untuk Perlumbaan 2.

Penutup

Secara umumnya, The Malaysian Honda Riders berjaya meneruskan kejayaan mereka dan membanggakan Malaysia setakat ini dalam kempen ARRC musim ini, terutamanya dengan beberapa persembahan hebat di Padang Lumba Antarabangsa Subo di Jepun.

Keputusan selepas Pusingan 3 dari segi mata keseluruhan menunjukkan Zaqhwan berada di tempat ke-2 dalam kategori ASB1000 dengan 111 mata menuju ke Pusingan 4 yang akan berlangsung di gelanggang sendiri Sepang pada Oktober. Dia akan berusaha untuk mendapatkan penamat podium dalam perlumbaan kepulangan dan mengekalkan tempat pertama keseluruhan.

Bagi kategori SS600, Helmi masih mendahului keseluruhan dengan 104 mata, dengan jurang 22 mata daripada tempat ke-2. Dia dijangka akan menamatkan perlawanan dengan kuat pada Pusingan 4 di Sepang dan melanjutkan pendahuluannya, dia menikmati kempen ARRC 2022 ini setakat ini. Khairul Idham mempunyai 69 mata secara keseluruhan, mengekalkan di tempat ke-4 manakala rakan senegara Azroy mempunyai 55 mata dan kini berada di kedudukan ke-8.

Secara keseluruhannya, Pelumba Malaysia telah mengibarkan Jalur Gemilang dengan sangat baik di Padang Lumba Antarabangsa Subo, mengujakan peminat di tanah air dengan persembahan cemerlang secara individu dan sebagai satu pasukan. Mereka pastinya telah menetapkan peringkat yang menggembirakan untuk mencipta Pusingan Ke-4 yang lebih sengit pada Oktober di Sepang. Tidak sabar menunggu budak-budak itu pulang ke rumah kali ini! Tahniah kepada Zaqhwan, Helmi, Khairul, dan Azroy!

 

PusinganKategoriPasukanPelumbaPerlumbaan 1Perlumbaan 2
1AsiaSuperbike 1000ccHonda Asia-Dream Racing with SHOWAZaqhwan Zaidi2nd4th
1Super Sports 600ccBoon Siew Honda Racing TeamHelmi Azman11st3rd
1Super Sports 600ccBoon Siew Honda Racing TeamKhairul Idham Pawi12th9th
1Super Sports 600ccBoon Siew Honda Racing TeamAzroy Hakeem Anuar5th12th

Share: