HONDA MENGUASAI PUSINGAN 1 ARRC 2022

9th May, 2022

Pembukaan

Honda Asia-Dream Racing dengan SHOWA, sebuah pasukan yang ditubuhkan apabila anak syarikat Honda Asia dan Oceania bergabung, meletakkan anak ajaib Zaqhwan Zaidi untuk Kejuaraan FIM Asia Road Racing 2022 untuk kategori Asia Superbike 1000cc.

Pada 2019, Honda Asian Dream Racing (HADR) menamatkan saingan dalam kelas sulungnya ASB 1000 dalam FIM Asia Road Racing Championship (ARRC) dengan menduduki tempat ke-4 yang luar biasa dalam kedudukan keseluruhan kejuaraan pasukan, manakala pelumba tunggalnya Zaqwan Zaidi menduduki tempat ke-3 dalam kejuaraan pelumba.

Sementara itu, Boon Siew Honda menurunkan 2 pasukan dalam ARRC 2022, menyertai kelas SuperSports 600cc, dan Asia Production AP250cc sebagai tumpuan program pembangunan bakat pasukan selepas 2 tahun berehat akibat pandemik Covid-19.

Boon Siew Honda Racing Team terus mencabar SS600 dengan Helmi Azman dan kembalinya Khairul Idham Pawi yang juga dikenali sebagai SuperKIP ke grid permulaan. Walaupun Azroy tidak dapat beraksi akibat Covid-19, barisan semasa menunjukkan pasukan itu mampu merangkul kejuaraan kelas SS600cc menggunakan jentera lumba CBR600RR terbaharu, yang membuat penampilan sulung tahun ini.

Selain itu, Idemitsu Boon Siew Honda Racing Team menurunkan Idlan Haqimi yang akan bertanding dalam kategori AP250.

Kelayakan

Pada suatu hari, cuaca sangat panas lebih panas daripada hari ujian dan latihan rasmi, menyebabkan beberapa kebimbangan dalam pasukan. Tetapi semasa kelayakan, Zaqhwan Zaidi dari Honda Asia-Dream Racing dengan SHOWA mengambil kedudukan terpantas dalam latihan terakhir hari itu apabila dia log masuk pada 1:35:894s.

Pelumba yang telah mendaftar masuk ketiga dalam kedua-dua latihan 1 dan 2 mendapati rentaknya pada sesi terakhir, menewaskan pesaingnya untuk seri sebelum berundur untuk hari itu. Masa nampaknya bertambah baik walaupun tanpa menggunakan tayar yang layak untuk Zaqhwan.

Helmi Azman dari Boon Siew HONDA Racing Team berjaya mencatat masa 1:39.212s dan menduduki tempat ke-4 di grid. Helmi konsisten dari segi masa dari latihan hari sebelumnya dengan beberapa pelarasan tayar dan suspensi dibuat.

Rakan sepasukan Khairul Idham Pawi dari Boon Siew HONDA Racing Team, yang kembali dari persaraan, berjaya mencatat masa 1:40.167s dan menduduki tempat ke-11.

Sementara itu, Idlan Haqimi dari Idemitsu Boon Siew Honda Racing Team diturunkan yang dicabar bagi kategori AP250 berjaya mencatat masa 1:53.928.

 

Perlumbaan 1

Pergerakan Zaqhwan yang terancang dengan kepantasan terik di bawah terik matahari memberikannya kemenangan untuk Perlumbaan 1 kategori ASB1000 dalam pusingan Kejuaraan Asia Road Racing pembukaan musim. Zaqhwan, yang menunggang jentera Honda CBR1000RR-R, mengatur masanya dengan tepat apabila dia menunggang dengan mantap dan mempamerkan taktikalnya yang sempurna untuk tujuh pusingan pertama sebelum bergerak ke hadapan ke dua kedudukan teratas.

Kehangatan antara Zaqhwan dan seorang lagi pelumba menjelang penghujung perlumbaan. Poleman itu berjaya mengekalkan kedudukan pada kelajuan tertinggi menerusi 11 pusingan. Ia adalah pertukaran bolak-balik antara kedua-duanya sebelum Zaqhwan melancarkan kemahiran manuvernya sehingga pusingan terakhir sebelum memecut ke garisan penamat dengan mencatat masa 21:04:947s.

Rakan senegara, Helmi Azman mendapat tempat kedua dalam SuperSports 600cc. Helmi yang menunggang CBR600RR, meningkatkan kelajuannya dekat di belakang pelumba terkemuka itu. Pada titik tengah, ia adalah pertempuran leher ke leher. Dia terus mengikut rentak kumpulan hadapan untuk menamatkan saingan dengan hebat di tempat ke-2 dan mencatat masa 20:03:234s.

Perlumbaan 2

Sasaran Zaqhwan Zaidi untuk menamatkan kemenangan berturut-turut dari petak pertama bagi Pusingan 1 akan terasa sukar dilakukan kerana dia kurang daripada dua per sepuluh saat daripada pelumba utama untuk meraih satu lagi tempat teratas untuk larian hari ke-2.

Zaqhwan berada di ambang untuk mencatat kemenangan kedua berturut-turut dalam Kejuaraan Lumba Jalan Raya Asia, tetapi dia terpaut ke garisan penamat pada saat-saat akhir dan malangnya terpaksa menduduki tempat kedua terbaik kali ini.

Pada masa yang sama, Helmi Azman dari Boon Siew HONDA Racing Team melakar kemenangan apabila muncul terpantas dalam kategori SS600, di hadapan dengan 4.9 saat. Perlumbaan bermula dengan persaingan yang sangat kompetitif di kalangan pelumba yang berkaliber hebat manakala Helmi bergelut untuk mengekalkan rentaknya untuk lima pusingan pertama.

Kesilapan daripada pelumba terkemuka itu selepas dia terjatuh seterusnya membuka laluan untuk Helmi mendahului pada kelajuan penuh. Pelumba Honda CBR600RR itu kemudiannya mempercepatkan langkahnya sambil membelek lebih jauh ke hadapan daripada penunggang yang ketinggalan.

Menjelang pusingan terakhir, ia merupakan kemenangan yang sukar diperoleh Helmi. Dia menunggang dengan yakin dengan keyakinan dan meningkat dengan baik dari Perlumbaan 1. Mencapai masa 19:59:528s pelumba yang dikenali sebagai pelumba Underbone itu meraih kemenangan dalam kategori SS600. Melintasi garisan penamat hampir lima saat di hadapan tempat kedua untuk meraih kemenangan pertamanya dalam kategori SS600.

Penutup

Secara keseluruhannya, ia adalah kegembiraan berganda buat Penunggang Honda Malaysia apabila mereka berjaya mendominasi Buriram, Thailand, dalam Pusingan 1 Kejuaraan Perlumbaan Jalan Raya Asia 2022 dalam kedua-dua Perlumbaan 1 dan Perlumbaan 2.

Zaqhwan dan Helmi menetapkan nada untuk permulaan yang kukuh musim ini apabila kedua-duanya menduduki tempat teratas kelas ASB1000 dan SS600 masing-masing dengan 45 mata diperoleh daripada pusingan pembukaan. Walaupun perjalanan masih jauh, ini pastinya akan meletakkan mereka dalam kedudukan yang selesa mendahului apa yang dijangka menjadi musim yang mencabar di ARRC.

Secara keseluruhannya, Penunggang Malaysia telah mengibarkan Jalur Gemilang dengan bangga dan menimbulkan tempat mereka di bawah terik matahari yang terik di Buriram di samping persembahan yang sangat luar biasa pada pusingan pembukaan. Dengan kejayaan ini, mereka pastinya telah menetapkan persiapan yang menarik untuk mencipta Pusingan Ke-2 yang sengit pada 27-29 Mei di Sepang. Tahniah kepada Zaqhwan dan Helmi!

PusinganKategoriPasukanPelumbaPelumbaan 1Pelumbaan 2
1AsiaSuperbike 1000ccHonda Asia-Dream Racing with SHOWAZaqhwan Zaidi1st2nd
1Super Sports 600ccBoonsiew HONDA Racing TeamHelmi Azman2nd1st
1Super Sports 600ccBoonsiew HONDA
Racing Team
Khairul Idham Pawi5th5th
1Asia Production 250ccIDEMITSU Boon Siew Honda Racing TeamIdlan Hakimi11thDNF

Kongsi: